Ryb eye si creveti la gratar (Surf & Turf)

Ingrediente

  • Pentru garnitura:
  • 8 catei de usturoi nedecojiti
  • 1/2 cana de ulei de masline
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 500gr cartofi
  • sare dupa gust
  • 2 linguri de unt nesarat
  • 1/2 cana de cirese amarui fara samburi
  • 12 fire cimbru
  • 1/2 lamaie
    Pentru sos:
  • 1/4 cana de unt nesarat
  • 1/2 pastaie de vanilie fara seminte
    Pentru friptura:
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1,5 kg de carne de vita Rib Eye, lasata la temperatura camerei timp de 1h
  • 2 lingurite de sare
    Pentru creveti:
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 creveti jumbo (500gr)
  • sare dupa gust
    Pentru servire:
  • 1/2 cana de patrunjel
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1/2 lingura de ulei de masline

Mod de preparare

1.Garnitura de usturoi si cartofi:

Se incalzeste cuptorul la 200 °. Într-o cratita mica amestecati usturoiul si ½ ceasca de ulei de masline si acoperiti cu folie. Gatiti la cuptor până se înmoaie usturoiul, aproximativ 2 ore. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.

Sfat: Usturoiul confiat poat fi pastrat in ulei și refrigerat pana la 1 luna inainte.

2. Intr-o oală medie, puneti cartofii in apa și condimentati cu sare. Fierbeti la foc mediu-ridicat si gatiti pana cand se inmoaie, intre 35 si 40 minute. Apoi scurgeti cartofii si lasati-i sa se raceasca.

Sfat: Cartofi pot fi gatiti si cu 1 zi inainte si pastrati in frigider.

3. In timp ce se gatesc usturoiul si cartofii, pregatiti untul de vanilie: intr-un castron mic, combinati untul si vanilia, amestecand bine pentru omogenizare.

Sfat: Untul poate fi preparat chair si cu 4 zile inainte si pastrat in frigider.

4. Pegatitit Rib Eye:

Se incalzeste cuptorul la 350 °. Puneti o tigaie grill la foc mare si adaugati 2 linguri de ulei de masline. Friptura se asezoneaza cu sare si se gateste in tigaie, rotind-o de pe o parte pe alta la fiecare 2 minute, pana cand se creeaza o crusta maronie, aproximativ 10 minute. Apoi puneti-o la cuptor si gatiti-o pana atinge o temperatură internă de 125 ° -130 ° pentru medium-rare timp de 10-12 de minute. Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se odihnească timp de12 pana la 15 minute.

5. Terminati de gatit cartofii: strecurati cateii de usturoi de ulei si puneti-i deoparte. Folosind palmele, zdrobiti usor cartofii pe o un fund de lemn. Intr-o tigaie mare la foc mediu-mare, incalziti 3 linguri de ulei de masline. Adaugati cartofii si fierbeti pana se coloreaza maro deschis, cam 4 minute. Asezonati cu sare si adaugati untul si usturoiul confiat pana cand untul incepe sa devina maro si cartofii devin crocanti, 2 pana la 4 minute. Adaugati ciresele si crengutele de cimbru si scoateti imediat de pe foc. Apoi adaugati sucul de lamaie.

6. In timp ce friptura se odihneste, gatiti crevetii: intr-o tigaie mare, se incinge uleiul la foc mediu-mare. Asezonati crevetii cu sare si puneti-i in tigaie fierbinte; amestecati-i continuu pana cand devin roz si luciosi, cam 10-12 de minute.

7. Aranjati farfuria: intr-un castron mic, amestecati patrunjelul cu suc de lamaie si ulei de masline si se condimentati cu sare. Feliati friptura de pe os si aranjati-o pe un platou. Turnati aproximativ 1 lingura de unt de vanilie peste friptura si aranjati crevetii si cartofi, de asemenea. Imprastiati cateva cirese, usturoi si cimbru prajit. Se decoreaza cu patrunjel tocat. 

Pofta buna!

Timp de Preparare:
35 minutes
Durata:
2 hours, 40 minutes
Portii: 4 people
Dificultate:
Medium
Bucatarie:
American
Ing. principal:
Carne de vita