Ingrediente
- Ingrediente pentru saramura:
- apa (cat sa acopere curcanul);
- 250g sare grunjoasa;
- patrunjel tocat(1/2 legatura);
- piper boabe;
- cimbru uscat 2 linguri pline;
- salvie proaspata;
- cateva foi de dafin;
- 200ml vin alb sec sau demisec;
- 1/4 ceapa.
- 1 curcan de aproximativ 5kg
- Umplutura:
- 1 ceapa mare taiata in sferturi;
- ardei gras rosu taiat cuburi;
- frunze de telina;
- cateva fire de patrunjel;
- salvie si o foaie de dafin.
Mod de preparare
a) Preparare:
1. Se foloseste un recipient care sa fie inalt, asa incat saramura sa acopere curcanul. Se lasa cu o seara inainte de preparare.
2. Se aseaza ingredientele de mai sus in curcan.
3. Se freaca 3/4 dintr-un pachet de unt cu salvie uscata, cimbru, maghiran si piper.
4. Se desface pielea de pe piept, partial pulpe si se pune pe dedesubt untul frecat cu verdeturi.
5. Intre timp se preincalzeste cuptorul la 220 grade, timp de 15 minute.
6. Se pune curcanul cu pieptul in jos pentru pastrarea sucului ce se va scurge.
7. Se unge tot curcanul cu putin unt ; se presara condimente pe deasupra .
8. Se coace 30-40 minute in functie de marimea curcanului.
9. Se intoarce cu pieptul in sus si se coboara temperatura la 165 grade.
10. Se stropeste cu sos din tava din 15 in 15 minute si se mai lasa minim o ora.
11. Friptura este gata cand temperatura interioara ajunge la 75 grade sau cand intepat cu o tepusa de frigarui, iese un suc transparent, nu roz. In general se lasa cam 2-2,5 ore, in total, la cuptor.
Reteta propusa de Guguluff.