Ingrediente
- 1 curcan, umplutura: 1 mar, 1 ceapa, 1 bat de scortisoara + 1 cup apa (250 ml apa), crengute de rosmarin si salvie, ulei vegetal.
Mod de preparare
1. Se ia curcanul, se spala frumos, se usuca cu un prosop si se unge cu ulei (de preferat ulei de canola ca are indicele de fumegare mai mic, uleiul normal de floarea soarelui fumega la temepratura mare, oricum, mereg si de asta, eu una am folosit ulei vegetal).
2. Intre timp pregatim umplutura
1 mar, 1 ceapa, 1 bat de scortisoara + 1 cup apa (250 ml apa).
Toate se pun intr-un castron si se dau la microunde pt 5 minute.
Intre timp se indeasa curcanelul cu niste crengute de rosmarin si salvie
3. Dupa cele 5 minute se scoate castronul cu mirodenii de la microunde si cu un cleste (ca sunt fierbinti tare) se indeasa in cavitateal curcanului.
4. Se da la cuptorul incalzit in prealabil la 500 grade F sau 260 grade C sau cea mai ridicata treapta a cuptorului. Se tine curcanelul la temperatura de 500F sau 260C pentru 30 minute, nu se deschide usa cuptorului sub nici o forma, daca fumega e de la uleiul vegetal.
Aveti grija sa fie plasat curcanelul pe un gratar deasupra unei tavi mai adanci.
5. Dupa 30 minute se scoate si se scade temperatura cuptorului la 350 grade F sau 175 grade C. Din folie de aluminiu se construieste o platosa triunghiulara (dati folia in doua ca de obicei e cam subtire). Cu platosa respectiva se acopera pieptul curcanului. In partea cea mai groasa a pieptului, sub platosa, se infige un termometru.
6. Se seteaza temperatura pe ceas la 161 grade F sau 71 grade C. Cand temperatura in interiorul curcanului a atins 71 grade C este facut. De asta e important sa aveti termometru sa stiti exact cand sa-l scoateti din cuptor.
Unui curcan de 7 kg ii iau vreo 2.5 ore din momentul asta, la unul 10 kg i-au luat exact 3 ore si 45 minute.
7. Se scoate musiu de la cuptor si imediat se acopera cu folie de aluminiu. Se tine acoperit inca 15 minute.Dupa cele 15 minute se pune pe platou si se duce la masa.